Bayramda Beslenme

Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte, ağırlıkla geç saatlere bırakılmış ve düşük öğün sayılı bir beslenme düzeninden tekrar ara öğünler içeren eski beslenme düzenimize geçerken, öğünlerin içeriğine de özellikle dikkat etmek gereklidir. Bayram sabahına güzel ve besleyici bir kahvaltıyla başlayın. Özellikle yaz ayına denk gelen bu bayramın kahvaltısında;

  • Sebze kızartmalarına değil domates, biber, salatalık ve yeşillikler gibi söğüş çiğ mevsim sebzelerine yer verin.
  • Salam, sosis gibi işlenmiş et ürünleri tercih etmemeye çalışın.
  • Yumurtanızı mümkün olduğunca yağda değil haşlanmış tercih edin.
  • Gün boyu misafirliklerde şeker, çikolata ve tatlılar ikram edileceğinden ve belki de birçoğuna hayır diyemeyeceğinizden, en azından bu üç günün kahvaltısında reçellere, ballara yer vermemeye çalışın.

İkramlıklarda geleneksel şerbetli tatlılardan tercih etmemeye çalışın. Hatta siz ikramlarınızda sağlıklı alternatifler sunun; belki zamanla çevreniz de bundan olumlu etkilenecektir. Kolonya ile birlikte tutulan şekerlemeler, çikolatalar yerine, karışık kuru meyveler ile badem,ceviz ve fındık içeren minik bohçalar hazırlayıp, ikram edebilirsiniz mesela. Sıcaklarda çayın yanında ikram edilen şerbetli tatlılı tabaklar yerine taze nane yapraklı az şekerli bir limonatayla sunduğunuz bir kaç zeytinyağlı sarma ve bir dilim börek tatlılardan bunalan bünyelerden size dua olarak geri dönecektir. Hatta taze meyveler ile süslenmiş bir-iki top dondurma ya da başka sütlü tatlı alternatifleri de mümkünse tarçınla birlikte sunmak, eminim hiç garipsenmeyecek ve özendirici olacaktır.

Ramazan boyunca içemediğiniz suyu az ve sık aralıklarla içmeye çalışarak, yaklaşık 3 litreye tamamlamaya çalışın. Tansiyon probleminiz yoksa, gün içerisinde bir şişe de olsa mineralli su ya da soda mutlaka için. Öğle saatlerinde misafirlikte değilseniz, yemek seçimlerinizi zeytinyağlılardan yana kullanmak ya da bir iki dilim börek yanında ayranla geçiştirmek daha uygun olacaktır.

Hatta bir bardak süt ya da yoğurtla güzel bir meyve tabağı tüketmek de gayet ferah bir seçenek olabilir.

Akşam yemeği seçimlerinizi de benzer şeklide zeytinyağlı sebzelerden, kurubaklagillerden, kızartma haricinde yöntemlerle pişirilmiş ufak porsiyon etlerden ve yanında mutlaka renk cümbüşü bir salatadan yana kullanmak sağlıklı bir bayram geçirmenizi sağlayacak ve Ramazan ayınızı anlamlı bir şekilde taçlandıracaktır. Tabi ki ne tabakta bırakarak, ne de yakamadığınız yağlara dönüştürüp depolayarak israf etme şeklinde.

Mutlu ve güzel bayramlar...