Gebelikte Beslenme

Anne karnındaki bebeğin bedensel ve zihinsel olarak büyümesi ve gelişmesi annenin gebeliği süresince yeterli ve dengeli beslenmesi ile mümkündür. Gebelik süresince annenin yetersiz ve dengesiz beslenmesi ile erken (premature) doğum, düşük doğum ağırlıklı (2500 gramın altı) bebek, bedensel ve zihinsel yönden gelişimi yetersiz bebekler ve ölü doğumlar olabilmektedir.

Anne karnındaki Fetüsün besin ihtiyacı,gebelikle birlikte annede oluşan özel bir organ olan plasenta aracılığıyla sağlanır. Annenin beslenmesiyle aldığı vitamin, mineraller, protein ve diğer besin öğeleri yetersiz ise Fetüsün yeterli beslenmesini sağlamak için annenin depoları kullanılır. Örneğin anne yetersiz kalsiyum alıyorsa kemiklerinden kalsiyum çekilmeye başlar (osteomalasi), yetersiz demir aldığında ise ihtiyaç demir depolarından sağlanmaya çalışır ve bu durumda da annenin kan demir değerleri düşer (anemi).

Gebelikte vücutta yeni bir canlı büyüyüp gelişeceğinden anne beslenmesindeki günlük enerji, protein, vitamin ve mineral ihtiyaçları da doğal olarak artmaktadır. Hatta bazı vitamin ve mineral ihtiyaçları sadece besinler yoluyla sağlanamayacağından kadın doğum uzmanınız gebeliğin ilk haftalarından itibaren folik asit ve demir preparatları gibi bazı ek vitamin ve mineral önerisinde de bulunabilmektedir. Sağlıklı gebe bir kadının ihtiyaçları için gerekli ortalama besin kaynağı porsiyonları yandaki tabloda gösterilmiştir.

Enerji ihtiyaçlarıyla ilgili vurgulanması gereken en önemli konu gebenin gebeliğe başlangıç ağırlığı dikkate alınarak gebelik ayına göre aylık ortalama 1-1,5 kg. lık (çoklu gebeliklerde değişebilir) ağırlık kazanımları normal kabul edilmekle birlikte gebelik öncesi anne ağırlığı normal ise ilk 1-3 ay normal enerji ihtiyacına 150 kalori, 4-9 aya arsında ise 300 kalorilik ek bir enerji ile destek verilmekte olup gebeliğe başlangıç ağırlığı yüksek olan gebelere ekstra bir enerji desteği verilmemektedir. Anne eğer çok şişmansa ilk 3 aya kadar enerji kısıtlaması yapılabilir fakat bu kısıtlama 1200-1500 kalori alımının altında kalmayacak şekilde olmalıdır. 4. aydan itibaren artık gebe anne kesinlikle zayıflatılmaz.

Gebelikte anne adayının yakın çevresinin, genellikle kulaktan dolma bilgilerle "iki canlısın bol bol ye!" gibi önerilerde bulunup gebeyi ihtiyacından çok fazla ve dengesiz enerji alımına yönlendirilmesinin bebeğe bir yararı olmayacağı gibi, bilakis bebek ve annenin sağlığını olumsuz yönde etkileyerek doğumu da zorlaştırabilmektedir. Sağlıklı bir gebeliğe hazırlık için gebelik öncesi beslenmenin de dengeli ve yeterli olması gerektiğini sakın unutmayalım.

Sağlıklı ve mutlu gebelikler ...